Aktualne teme
Novosti u medicini

3D/4D ULATRAZVUK
3D/4D ULATRAZVUK je trodimenzionalni prikaz (3D) promatranog objekta (ploda u maternici, ženskih spolnih organa itd) u stvarnom vremenu (4D).
PREDNOST 3D/4D UZV-a U GINEKOLOGIJI I TRUDNOĆI !
Neosporna je učinkovitost 3D/4D UZV-a porodništvu, prvenstveno kod prikaza detalja fatalnog lica, ekstremiteta, prstiju te u određivanju spola djeteta. 3D/4D UZV tehnika služi za otkrivanje niza embrionalnih i fetalnih anomalija. U ranoj trudnoći 3D/4D UZV se koristi kod prikaza nuhalnog nabora i abnomalnosti kosti (UZV bilježi kromosomopatija - Sy Down) Potrebno je naglasiti da primjena 3D/4D ultrazvuka tijekom trudnoća nije opasna za zdravlje majke i ploda. U ginekologiji 3D/4D UZV se primjenjuje za otkrivanje urođenih abnormalnosti ženskog spolnog sustava. Istodobni prikaz u tri ravnine (uzdužna, poprečna i frontalna) omogućuje određenje volumena tumora, kao i njegove građe. 3D/4D uzv se upotrebljava i u dijagnostici bolesti dojki te u drugim područjima medicine.

 

Primjena pulsnog svjetla u estetskoj medicini, SPL tehnologija !

Dermatologija PULSNO SVJETLO

Ljepota je u detaljima

Sve prisutniji trend u svijetu, pa i u nas, je savršena i njegovana koža bez detalja koji bi narušavao njezin sklad.

Zbogom dlačicama


Njegovana koža bez dlaka san je gotovo svake žene i sve većeg broja muškaraca. Metode uklanjanja dlaka razvijaju se neprestano i usavršavaju iz dana u dan, tako da postoji nekoliko različitih metoda, od klasične depilacije toplim i hladnim voskom, depilacije šećernom pastom i elektrodepilacije, do trajnog uklanjanja laserom i novom tehnologijom pomoću pulsnog svjetla (IPL tehnologija - Intensed Pulse Light).
Dok klasične metode iziskuju gubitak dragocjenog vremena, često su bolne i problem rješavaju kratkoročno, IPL tehnologija nova je i bezbolna metoda trajnog uklanjanja dlačica, koja pritom troši vrlo malo vremena. Ubraja se u metode fotoepilacije, tj. uklanjanja dlačica pomoću svjetla sličnog laseru. Metoda fotoepilacije zasniva se na sposobnosti pigmenta melanina u ciljanom tkivu da selektivno apsorbira svjetlo i prevara ga u toplinu koja se potom kondukcijom prenosi na stanice dlake i oštećuje ih izazivajući koagulaciju hranidbenog kapilarnog spleta i pripadajuće strukture folikuka dlake.

Razlika između lasera i IPL-a je u tome što se laser koristi monokromnim (jednobojnim) snopom svjetlosti točno određene valne duljine, a IPL disperzno polikromnim (višebojnim) svjetlom čiji sektar iznosi 310 - 1200 nm. Razlika je u površini djelovanja, jer IPl posjeduje terapijske sonde dimenzija oko 20x50 mm, što omogućuje i mnogo veću površinu osvjetljavanja nego kod lasera. Sustav IPL omogućuje potpuno nesgresivan tretman, pa ga klijenti bez teškoća mogu uklopiti u svakodnevne životne aktivnosti bez nepoželjnih kozmetičkih i zdravstvenh učinaka.

Da bi učinak fotoepilacije bio što uspješniji, treba poznavati ciklus rasta dlaka. Naime, dlaka, odnosno njezin folikul, ima tri razvojne faze: anagena, katagena i telogena. U anagenoj fazi dlaka aktivno raste, pa je to razdoblje najbolje za tretman. U toj fazi trbuh dlake najdeblji je i najbliži površini kože, zato najranjiviji i najpogodniji za tretiranje IPL-om. Druge dvije faze nisu povoljne jer je u njima dlaka odbacila donje dijelove u kojima su se već izdiferencirale nove mlade stanice. kako bi se dlaka "uhvatila" u ranoj, anagenoj fazi, potrebno je prva tri tretmana ponoviti u razmacima od tri do najviše četiri tjedna, nakon čega se intervali do slijedećih tretmana produljuju jer su dlačice puno manje, slabije su i tanje te znatno sporije rastu.

Koža nakon tretmana postaje nježna i glatka, nema uraslih dlačica, što je inače čest slučaj kod većine klasičnih depilacija, a i razdoblje između dviju epilacija znatno je dulje. Uspješnost tretiranja dlačica IPl tehnologijom je 70 do 80 posto uspješno, što ovisi o tipu dlake i samoj problematici. Dlačice koje nakon prvih tretmana ostanu, gotovo su neprimjetne, jer posvjetle i postanu nježnije, gotovo pahuljaste. Najbolji učinci postižu se kod tamnih dlaka na svjetloj koži, pa se klijentima ne preporučuje sunčanje barem tri do četiri tjedna prije tretmana. Prije tretmana IPL-om ne preporučuju se ni čupanje dlaka pincetom, depilacija voskom, korištenje krema za depilaciju ili izbljeljivanje dlačica.